1. FLAT 2.0

Flat design nebo chcete-li materiální design je charakteristický svou čistotou a smělým vzhledem. Úmyslné používání barev, velkých pímen a bílých (prázdných) míst umocněných jemnými přechody a stíny vytváří pocit pohybu a zvyšuje vizuální dopad. Ačkoliv byl ovlivněný minimalismem, Bauhasem a švýcarským stylem a byl původně určený pro internetové a mobilní využití, postupně se flat designu podařilo prostoupit i do dalších konstrukčních formátů jako designu povrchových vzorů a ilustrace. Je to trend, který by mohl mít ambice na překlenutí mezery mezi tradičním a moderním grafickým designem.

flat 2.0

(http://holmmarcher.dk/en/)

 

2. KREATIVNÍ TYPOGRAFIE

Asi se shodneme, že kvalitní a dobře použitý font v nás dokáže vyvolat velice pozitivní pocity. A to i
v případě, kdy se jedná o pouze o malá písmena. A co když se bude jednat o velký, tučný a kreativně vypadající druh písma, se kterým se v poslední době setkáte téměř na každém rohu? Takový font dokáže zanechat velice dobrý dojem ve všech formátech provedení (webové stránky, tiskoviny, ...). Tento dobrý dojem se navíc dá kdykoliv umocnit použitím chytlavé barvy, neobvyklým umístěním, stínů atd. bez toho, abyste museli dlouze vymýšlet nějaký poutavý slogan.

kreativn9 tzpografie

(http://designconference.aiga.org)

 

3. GEOMETRICKÉ TVARY

Tento trend grafického designu je v současné době opět na vzestupu a to i přes to, že se s menšími pauzami v grafice používá již od 80. let minulého století. Stává se víceúhlovým, personalizovaným a stále častěji se přesouvá do 3D. Tento trend je třeba neustále sledovat, jelikož se nenápadně rozšiřuje do stále více odvětví grafického designu.

geometrické tvary

(http://www.jtcdesign.com/)

 

4. NOVÉ RETRO

Můžete říct, že na retru není nic nového, že retro styl tu s námi byl vždycky. To máte sice pravdu, zde se ale bavíme o novém retro stylu, který svou inspiraci čerpá z mnohem méně nedávné doby - bavíme se o období 70. - 90. let minulého století. Tento trend v grafickém designu má daleko větší technologickou atmosféru a moderní zpracování, odkazující zejména na začátky videoher, brzký počítačový vývoj a témata spojená s vesmírem. Důraz na dobové barvy, vintage styl a jistou neohrabanost designu je přesně to, čím tento trend získává stále více následovatelů.

nové retro

(http://www.cameronsworld.net/)

 

5. ILUSTRACE ŠITÉ NA MÍRU

Stejně tak jako firmy stále častěji volají po unikátní identitě, která by jim pomohla vybočit z davu, tak i trend ilustrací šitých na míru zaznamenává neobvyklý nárůst pozornosti. I když stále existuje poptávka po již hotových řešeních, která se dají velice levně zakoupit na zahraničních stock portálech, stále častěji jsou využíváni grafici pro tvorbu zcela jedinečných návrhů. Proč? Protože, jak jsem již psal v minulém článku, v dnešním moderním online světě je v každém odvětví lidské činnosti konkurence tak obrovská, že pouze kvalitně připravená unikátní firemní identita Vám pomůže vyhrát v soutěži o nové zákazníky.

ilustrace šité na míru

(http://letsyep.com/en/)

 

6. MODULÁRNÍ LAYOUTY

Krása trendu modulárních layoutů spočívá v organizovanosti a strukturovanosti vzhledu v celé řadě webových stránek a mobilních aplikací. Zatímco web založený na grid systému není žádnou novinkou, použití jednotlivých modulů (karet) jako dominantního organizačního principu dal tomuto trendu zcela novou perspektivu. Modulární rozložení nemusí být ve zcela perfektním zarovnání, protože se snaží nabízet volnější a více netradiční způsob přístupu ke vzhledu, jenž se i tak zdá velice efektivní a systematický.

modulární layouty

(http://www.rodgerstownsend.com/)

 

7. ABSTRAKTNÍ / MINIMALISTICKÝ STYL

Minimalismus je trendem používaným zejména při tvorbě logotypů - flat design, negativní prostor a ostré linie. Tyto zásady velice dobře fungují společně s již zmíněným trendem Flat 2.0 a jsou v jakési opozici vůči modulárnímu stylu i novému retro trendu v grafickém designu. Dekonstrukce, zkreslení, zdánlivě náhodné uspořádání, to jsou hlavní znaky tohoto poněkud vzpurného trendu.

minimalistický / abstraktní styl

(http://aimandarrow.com/)