barva roku 2020 klasická modrá - obrázek 00

 

VÍTĚŽNÁ BARVA CLASSIC BLUE

Odstín, který byl odborníky volen nejvíc trendy barvou nadcházející sezony nese ve světoznámém vzorníku Pantone název Classic Blue a má číslo 19-4052. Vzorník je největším uceleným systémem barev a každý tón v něm má své číslo.

Historie barevného katalogu je dlouhá, vzorníky Pantone byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů.

Vzorníky Pantone jsou používány nejen pro interiérový design a průmysl, ale i pro grafiku a módu. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard, na jehož základě mohou designéři odlišovat různé barevné tóny a zkoušet si vzájemné působení barev.

Každoročně jsou z něj pak voleny barvy roku, které vždy udávají aktuální trend v oblasti interiérového designu. Designéři a fandové interiérového designu tak mohou právě na tomto barevném tónu stavět své návrhy a nechávat se barvou inspirovat.

Klasickou modrou se myslí sytý odstín kobaltově modré, jejíž pigment se vyrábí ze solí kobaltu. Barva roku ale mívá vždy několik odstínů. Kromě základního si můžete zvolit i tmavší tlumenější modrou, světloučkou dětskou modrou, nebo chladnější, ale stejně výrazný ultramarín.

Modrá představuje spolehlivý a stabilní základ pro střídmé designérské kreace. Jde o uměřený odstín, který sluší klasickému interiérovému stylu. Barva symbolizuje klid, sebevědomí, tradici a zvyšuje důvěryhodnost. Interiéry, ve kterých je tato barva dominantní, působí trochu neosobním a uklidňujícím dojmem. Tón je ale nadčasový a neomrzí se.

„Žijeme v době, ve které je důležité zachovat si důvěru a víru. Právě tato barva představuje stálost, sebevědomí, pevnost a spolehlivost,“ řekla Leatrice Eisemanová, výkonná ředitelka Pantone Color Institute u příležitosti vyhlášení odstínu nové trendy barvy pro příští rok.

 

barva roku 2020 klasická modrá - obrázek 01

 

JAKÉ DALŠÍ BAREVNÉ KOMBINACE S KOBALTOVĚ MODORU DOPORUČUJE SAMOTNÁ SPOLEČNOST PANTONE

Pokud se nebojíte experimentovat, vyzkoušejte si některé odvážné kombinace modré ve spojení s jinými výraznými barvami a vytvořte si hravý a svěží look:

Meditace: se světlými šedomodrými odstíny, akcenty v teplé růžové, hnědé nebo okrové

Šnorchl: s bílou a černou, akcenty v korálově červené, limetkově zelené a světle modré Pouštní soumrak: s tmavě modrou (noční modrou), akcenty v metalických barvách od stříbrné, zlaté, bronzové až po metalickou fialovo-růžovou

Exotické chutě: výrazné barvy (medově žlutá, skořicová, cukrově růžová, tmavá studená zelená, rezavě červená) budou i s modrou vypadat nejlépe na květinových a tropických vzorech

Netradiční: s krémově bílou nebo světle šedou, akcenty v metalických výrazných barvách (červená, zelená, fialová, mosazná)

 

Podle Pantone reprezentuje klasická modrá stabilní základnu pro to, abychom byli schopni posunout se do nové éry a měla by přinést světu uklidnění. Po pravdě… každá barva roku byla nějak takto vznešeně zdůvodněná. Pro mě je ale důležité hlavně to, jak je nositelná, dobře kombinovatelná a jak se mi líbí. Letošní výběr mě ale nadchl.

 

barva roku 2020 klasická modrá - obrázek 02

 

JAK SE VYBÍRÁ PANTONE BARVA ROKU

Experti na barvy vybírají vítězku celé měsíce. Na výběr mají vliv nové trendy, dění v zábavním průmyslu, módě, designu, sportu a také sociálně-ekonomické poměry. Nezanedbatelný vliv mají i nové technologie, materiály a textury. Ne všechny barvy roku se ale v minulosti automaticky těšily masové popularitě. Modrá má podle mě ale velké šance – je to stálice.

 

barva roku 2020 klasická modrá - obrázek 03

 

SPOLEČNOST PANTONE

Společnost Pantone je známá hlavně pro svůj systém barev (Pantone Matching System). Jejich barevné vzorníky používají nejen výrobci barev, textilních vláken, obalových materiálů i spotřebního zboží, ale využívají je hlavně módní i bytoví návrháři po celém světě. Pantone navíc každoročně zveřejňuje svůj návrh pro barvu roku, která by měla odrážet současné společenské i designové trendy. V roce 2018 to byla intenzivní fialová, která symbolizovala originalitu, vynalézavost, vizionářské myšlení a nové objevy. Loni se designéři inspirovali jemnou a křehkou korálovou barvou, připomínající podmanivou, ale i prchavou krásu přírody. V letošním roce se vyvolenou pro následujících dvanáct měsíců stala modrá, konkrétně odstín Classic Blue.

 

barva roku 2020 klasická modrá - obrázek 04